יזמים ובעלי עסקים בתחום המסחר המקוון באמזון אמנם מנהלים עסקים דומים, אך המטרות, הסיכון, והגישות שלהם שונות. במיוחד בזירה תחרותית כמו אמזון, ההבדלים בין יזם לבין בעל עסק יכולים להשפיע על הצעדים שינקטו להצלחה. בחרתי לכם 7 קריטריונים שבחרתי להשוואה – קריאה מהנה!
- סבילות לסיכון
באמזון, יזמים לוקחים סיכונים גדולים יותר על ידי כניסה לשווקים חדשים או השקת מוצרים חדשניים שטרם נבחנו. יזם יכול לבחור להיכנס לקטגוריה חדשה לגמרי, לא רוויה בכלל מתוך שאיפה לשלוט בה בעתיד הרחוק או לחלופין להשיק מוצר חדשני ללא שוק מבוסס ולספוג תהליך ארוך ויקר של חדירת שוק, חינוך השוק למוצרו ולצפות לתגמול בטווח הרחוק עוד יותר. יזמים לא יירתעו מתהליכי פיתוח מוצר ובידול אגרסיבי, ייסעו לבקר בסין ובתערוכות מוצרים, יחפשו את הריגוש הנכון שיביא אותם לרעיון הבא.
בעלי עסקים, לעומת זאת, מעדיפים להריץ חנות באמזון המבוססת על מוצרים או מותגים מוכרים וקטגוריות שצברו הצלחה בעבר וללכת כמה שיותר על בטוח. הם יבחרו לדוגמה למכור מוצרים בנישות פופולריות כמו ציוד כושר או אביזרים לטלפונים ניידים, תוך שימוש בפרקטיקות מוכחות, היצמדות לטרנדים, תקופות ועונות חמות וכו׳. הם יעבדו לפי הספר, יפתחו מותג פרטי לרוחב, ישיקו מוצרים משלימים, וריצאיות חדשות ויצמחו לאט ובזהירות
- מניעים
ליזמים במסחר המקוון באמזון יש מטרות גדולות יותר מרק להרוויח כסף. הם שואפים להיכנס לשוק ולהשפיע עליו, להוביל חדשנות ולהרחיב את העסק או המותג שלהם באופן גלובלי. לדוגמה, יזם יכול להתמקד בפיתוח מותג פרטי עם מוצרים ייחודיים, מתוך כוונה לבנות מותג חזק באמזון ולאחר מכן להתרחב לפלטפורמות מסחר אחרות כמו וולמרט או אתר פרטי בשופיפיי. יזם יכול לבנו שיתוף פעולה ייחודי עם מותג אחר שאינו מוכר באמזון, למצוא מפעל שמייצר ליין מוצרים מיוחדים ולחבור אליו, לגייס משקיע לרעיון פורץ דרך שיש להם למוצר או מותג ועוד.
לעומת זאת, בעלי עסקים באמזון מתמקדים יותר ברווחיות מיידית ויציבות. הם שואפים להפעיל חנות אמזון רווחית ומבוססת, עם מוצרים הנמכרים היטב בשוק מסוים. הם מתמקדים בבניית קהל לקוחות יציב ובשיפור הדירוגים והסקירות של המוצרים.
- לוחות זמנים לרווחיות
יזמים באמזון מוכנים להשקיע זמן וכסף בפיתוח המותג שלהם לטווח הארוך, כשהם עשויים להמתין מספר שנים עד שיראו רווחים גדולים. הם בדר״כ יהיו מוכנים להשקיע רבות בפרסום הממומן (PPC), פיתוח מוצר ותכנון השקה מקורי ונרחב עם תנועה חיצונית לדוג׳ על מנת למקסם את הממונטום של ההשקה באמזון.
בעלי עסקים מצפים לרווחים מהירים יותר, בעיקר אם הם עוסקים במכירת מוצרים מבוקשים בשווקים קיימים. זו הסיבה שעסק פיזי, מפעל או בעל עסק שמוכר את מוצריו כבר בפלטפורמות אחרות יצפו שהחנות החדשה באמזון תביא אותם להצלחה מהירה ותהווה ערוץ מכירות יציב. הם בונים על מכירות קבועות ורווחיות בשוטף תוך כדי שמירה על יציבות בהוצאות שיווק וקידום, ולעיתים קרובות, מבינים שאמזון היא חיה אחרת, כזו שדורשת קצת יותר מבום טראח וגמרנו.
- מבנה עסקי
יזמים באמזון עשויים להקים עסק מאוגד שכולל צוות שותפים, יעבוד עם נותני שירות מגוונים מהיום הראשון ויוציאו למיקור חוץ אספקטים שגוזלים מהם הרבה זמן או דורשים הבנה עמוקה שאין להם או אינם רוצים או יכולים לרכוש כמו פרסום ממומן, וזאת כדי לנהל את הסיכון הכספי שלהם ולהרחיב את העסק מהר ככל הניתן. הם נוטים להשתמש בייעוץ מקצועי, לייעל תהליכים עסקיים, לבנות אוטומציות, להשתמש הרבה בכלי בינה מלאכותיים חדשניים לשיפור היעילות ולפתוח אסטרטגיות חדשות למכירה.
לעומתם, בעלי עסקים קטנים באמזון פועלים לרוב באופן עצמאי או עם צוות קטן. הם עשויים לפעול במסגרת עסק קטן או בכלל לא להתאגד, ולהתנהל כפרטים. לנהל את כל הפעולות בעצמם, מחיפוש המוצרים, הספקים, רכש, ועד הניהול בפועל של החנות מבחינה טכנית ושיווקית. בעלי עסקים יחפשו את התשואה המקסימלית שהם יכולים לייצר על ההשקעה שלהם ואם אפשר בזמן הקצר ביותר, ולכן יהיו הרבה יותר שקולים מבחינת ההוצאות שלהם, רכישת שירותים ומוצרים. לעיתים הציפיות לרווח מהיר לא מסתדרות עם הגישה השמרנית הזו.
- גישה להון
יזמים באמזון ייקחו בחשבון השקעות חיצוניות (משקיעים קטנים – אנג׳לים, הלוואות גדולות, תכניות מימון), הם יסתכלו על המיזם האמזוני כמו על סטרטאפ על מנת לצמוח במהירות. לעיתים קרובות הם יפנו למקורות מימון אלה כדי לממן את החלקים היקרים ביותר בעסק, הזמנת הסחורות ועלויות הפרסום באמזון. הם מאמינים בקונספט ה- Other people money, אשר מאפשר ליזם להתניע את הרעיון/מיזם שלו באופן קל ומהיר יותר. בעלי עסקים באמזון מתמקדים במימון עצמאי או הלוואות קטנות. הם מנהלים את ההוצאות שלהם בקפידה ומקפידים על מאזן חיובי, כשמטרתם היא לממן את הפעילות מתוך ההכנסות השוטפות ולא לקחת סיכונים גבוהים בהשקעות.
- יציבות מול תנודתיות
בעלי עסקים באמזון מתמקדים בניהול העסק לאורך זמן, תוך שמירה על יציבות. הם מנהלים את פעילות המכירה באמזון בעצמם או עם צוות קטן, ושואפים להשיג רווחיות יציבה לטווח רחוק מבלי לשנות את מודל העסק בצורה משמעותית.
יזמים, לעומת זאת, מצפים (וגם ערוכים) לתנודתיות רבה יותר בתהליך הצמיחה. הם מוכנים לשינויים משמעותיים, לא בוחלים בשכירת אנשי מקצוע נוספים אם אלו ישרתו את מטרתם לצמיחה מהירה, מוכנים לביצוע שינויים אסטרטגיים תכופים, רגילים לניסוי ותהיה (א/ב טסטינג) תכופים, וגם לא חוששים ממהלכים עסקיים כגון מכירת חלקים מהעסק כאשר זה מתאים למטרות הצמיחה שלהם.
- נטייה לשבור מוסכמות
יזמים באמזון ידועים בכך שהם מאתגרים את הכללים ומחפשים הזדמנויות לפרוץ את המגבלות הקיימות. הם עשויים לבחון מודלים חדשים לפרסום מוצרים, להציע חוויות חדשות ללקוחות, או להשיק מוצרים עם רף כניסה גבוהה, כאלה שדורשים מסמכים ורגולציות שיקשו על המתחרים להיכנס גם. הם לא ידלגו על ללמוד טקטיקה חדשה, לצפות בוובינר עדכני או להקשיב לפודקסט בכדי ללמוד על כלי חדש או טריק מיוחד.
בעלי עסקים באמזון נוטים להיצמד לסטנדרטים ולנהלים מבוססים, הם יטו לשחק לפי הספר באופן מקסימאלי, לא לקחת סיכונים מיותרים. הם יקפידו בקנאות על שמירת הסדר העסקי, יציבו לעצמכם מטרות ברורות ומהירות להשגה תו״כ עמידה בכל התקנים והחוקים של אמזון כדי להבטיח יציבות והמשכיות.
אז לאיזה כובע אתם מתאימים?
אם אתם מגדירים את עצמכם כיזמים במסחר המקוון באמזון, אתם סביר להניח נוטים לקחת סיכונים גבוהים ומכוונים לצמיחה מהירה ומנסים להביא חדשנות בכל האספקטים שקשורים לניהול העסק. אתם תתמקדו בלהשיק מוצרים חדשים, לא תנוחו על זרי הדפנה כשתפגעו בול פגיעה במוצר מנצח, אבל גם לא תנוחו כשתיפלו חזק על התחת ותפסידו כספים רבים. היזם האמזוני המצוי (נשמע כמו פתיח של נשיונאל ג׳יאוגרפיק אה? J) מוכן לשבור מוסכמות, לקחת סיכונים, ואינו מוותר בכל מכה קטנה בכנף של המטוס האמזוני שלו.
אם אתם מגדירים את עצמכם כבעלי עסק באמזון, אתם נוטים להעדיף יציבות וביצועי מכירות קבועים יציבים במודל/שיטה/נישה מוכחת. אתם מתמקדים בניהול חנות רווחית באמזון גם אם זה אומר שאתם מוכרים לאט, קצת או לוקח לכם המון זמן לקבל החלטות פרואקטיביות כמו השקת מוצרים חדשים, או שינויים רציניים במערכות התפעול או השיווק. אתם רוצים לצמוח לאט אבל בזהירות.
עכשיו למען הסר ספק, שלא ישתמע כאן כי ישנה עדיפות להיות בכובע מסוים! שני המודלים יכולים להצליח באמזון, אפילו מאד, אבל זה קודם כל תלוי באדם שיושב מאחורי ההגה – אתם! לאופי, הניסיון, הרקע שלכם יש משקל גדול על איך תפעלו באמזון, וכמובן גם שמצב פיננסי ומטרות מהעסק יגדירו כיצד תפעלו. ולכן תתחילו מלהכיר בכובע שאתם לובשים, תראו האם זו באמת הגישה שלכם לניהול הפעילות שלכם באמזון, אם זה מתאים לכם, למצב הנוכחי שלכם, למטרות והיכולות שלכם, ואתם נעים קדימה ורואים את הפוטנציאל, אתם כנראה בדרך הנכונה!