נתחיל מהסוף, ניהול מלאי הוא החמצן של העסק שלנו באמזון.
בלי מלאי זמין, או בלי מלאי מספק (נרחיב על כך בהמשך), אין לנו עסק! ולכן, ניהול מלאי זו פרקטיקה שהפכה להיות ממש אמנות כיום, ולא בכדי מותגים צומחים ומצליחים מגייסים מנהלי רכש ולוגיסטיקה לעסק האמזוני שלהם.
השנה, הניהול הלוגיסטי הפך לכל כך קריטי בניהול העסק באמזון, ברמה שאני יכול להעיד, בהתבוננות על עשרות מותגים שאנחנו מנהלים להם, מייעצים ונותנים שירותים, שעסק שלהם פשוט מדמם ודועך עד לכמעט מוות, הכל בגלל ניהול מלאי לא תקין.
במאמר הזה, אסקור את כל מה שצריך לדעת על ניהול מלאי תקין, כולל אסטרטגיות, כלים ושיטות עבודה מומלצות. כל זאת במטרה לצמצם לכם הפסדים, למקסם מכירות, לטייב את תזרים המזומנים, לשמור על בריאות חשבון תקינה, וגם לשמור על השיער שלכם, שלא יאפיר כמו שלי.
המרכיבים החשובים בניהול מלאי תקין
-
תחזית מלאי מדויקת
מדובר בחיזוי הביקוש למוצרים על סמך נתוני מכירות היסטוריים, עונתיות ומגמות בשוק.
איך עושים את זה?
מנתחים את קצב המכירות ב3 תקופות על מנת לייצר ממוצע יציב: 30, 60 ו90 יום אחרונים.
לא לשכוח להתייחס לעונתיות: להמון מוצרים יש עליות ביקוש עונתיות. לדוגמה, ציוד ספורט חורפי יראה עלייה במכירות בחורף, בעוד שציוד חוף נמכר הכי טוב בקיץ. אני מנתח עונתיות בעזרת KEEPA והליום 10 שמציגים דפוסים מספיק ברורים לקבלת החלטות.
ניתן לעשות שימוש בכלי חיזוי שיש בשוק כגון כלים כמו Forecastly או SoStocked, אשר יכולים לסייע בחיזוי הביקוש העתידי על סמך נתונים היסטוריים, מגמות ופעילות מתחרים. אבל גם אקסל מסדור בשיטת המיושנת והטובה עובד חברים.
אם מדובר במוצר חדש שאתם משיקים, אז זה נושא אחר לחלוטין שדיברתי עליו בסדנת ההשקה המושקעת שעשיתי לחברי קהילת אמזון על טיל בוואסטאפ אשר מקבלים פעם בחודש מסטרקלאס על נושא אחר בניהול העסק. מוזמנים להצטרף.
-
קביעת נקודות הזמנה וכמויות הזמנה
נקודת ההזמנה היא הרגע שבו צריך להזמין מלאי מחדש, וכמות ההזמנה היא הכמות שיש להזמין כדי להימנע מחוסר או עודף מלאי.
איך עושים את זה?
חישוב זמני הובלה – קבעו כמה זמן לוקח למלאי להגיע לאחר ההזמנה. זה הזמן להזכיר שמשלוח ימי זה כבר מזמן לא 30 יום למשלוח כמו שלימדו אותנו. אני לוקח טווח זמן של חודשיים בשיטת המשלוח של ימי איטי (Slow Sea), מדובר על 45 יום בים, אבל אני מעגל לחודשיים כי לפעמים יש עיכובים בנמל היציאה כמו שיש בנמל ההגעה, בלת״מים, בדיקות מכס שתוקעות אתכם פתאום או סתם כח עליון, כל זאת יש לקחת בחשבון.
שמרו רמות מלאי לבטיחות: שמרו מלאי נוסף לימים שחורים כמו שאומרים, כדי לכסות על עליות בלתי צפויות בביקוש או עיכובים בהזמנות. מלאי בטיחות עוזר למנוע חוסרי מלאי וניתן לעשות זאת באופן יחסית די פשוט – נסו לבקש מהספק שלכם לאחסן אצלו במפעל/מחסן מס׳ קרטונים אקסטרה (שתיקחו אותם מן הסתם בחשבון בייצור הבא כאקסטרות ולא על חשבון המלאי שצריך לאמזון).
עוד לא יצא לי פעם אחת שספק סירב לי. אם הוא כן מסרב, מצאו מחסן צד ג׳ אחר בסין הוא יהיה זול יותר מאמריקאי, רק קחו בחשבון שתידרשו לשילוח פה. אם אתם רוצים לקחת צעד אחד קדימה ולהביא את הסחורה למרחק של כמה ימים בודדים מאמזון במידת הצורך, אז השתמשו במחסן צד ג׳ כמובן.
האופציה שאני הכי ממליץ עליה לאחרונה, היא שימוש במחסני הAWD החדשים של אמזון. אם טרם שמעתם עליהם או רוצים ללמוד מה מיוחד בהם, מוזמנים לכתבה אחרת שעשינו כאן.
אם יש לכם מוצר שאתם נדרשים לתדירות גבוהה בחידוש שלו, ייתכן שתצטרכו להשתמש בתוכנה כדי לייעל מחזורי חידוש על סמך נתוני מכירות היסטוריים. כאמור תכנות כגון RestockPro או SoStocked יכולות לייצר לכם אוטומציה ולהחליט עבורכם על אותן נקודות וכמויות ההזמנה על סמך נתוני מכירות, זמני הובלה ורמות מלאי.
-
ניטור רמות מלאי
מעקב מתמשך אחר רמות המלאי כדי להבטיח שתמיד יהיו לכם מספיק מלאים כדי לעמוד בביקוש, למנוע חוסרים, לאבד מכירות ונתח שוק, ולהימנע כמובן מעלויות אחסון מיותרות, עמלות על רמות מלאי נמוכות או לשלם על משלוח אווירי ביוקר.
איך עושים את זה?
ניטור תקופתי: פעם ביום/שבוע/שבועים – כל אחד וקצב הניטור שרלוונטי לרמות המכירה שלו, כך או כך המשימה חשובה – לנטר באופן קבוע את רמות המלאי כדי להבטיח שיש מספיק מלאי.
ניתן להשתמש באוטומציה של התראות בתוך הסלר סנטרל: להגדיר התראות למלאי נמוך ולקבל הודעה כאשר המלאי יורד מתחת לסף מסוים. ניתן להירשם גם לתכנות שעושות זאת עבורכם. אנחנו עובדים שנים עם SellerBoard, בה יש גם כלי ניטור לרמות מלאי מתקדמים שעוזרים בניהול.
אם אתם מוכרים במספר ערוצים למשל, בוולרמאט, אטסי או אתר פרטי, השתמשו בתוכנת ניהול מלאי כדי לסנכרן רמות מלאי בכל הפלטפורמות. זה מונע מכירות יתר וחוסרי מלאי.
תוכנות כמו SkuVault, Veeqo יכולות גם כן לעזור לנטר רמות מלאי בזמן אמת ולשלוח התראות כאשר המלאי מצטמצם.
-
ניהול מלאי FBA
עולם הFBA חשוב במסחר באמזון, את זה כבר כולם יודעים. אמזון מפלה לטובה באופן ברור דפי מוצר שנמכרים דרך המחסנים שלה לעומת FBM, ומספקת זכאות אוטומטית לPrime ( משלוחים מהירים). אך יחד עם זאת, זהו כלוב זהב לא קטן שמחייב תכנון קפדני כדי להימנע מתשלומי אחסון גבוהים, סחורה תקוע והוצאות מיותרות.
איך עושים את זה?
אופטימיזציה למוצר: האם אתם אורזים הכי קטן שניתן? כי זהו הסוד לעמלות נמוכות באיקומרס. תוודאו האם יש לכם אפשרות לרדת מדרגה בעמלות הFBA Product Size Tiers. לפעמים צמצום אסטרטגי של ס״מ בכל צד של האריזה יכול לעשות פלאים, אם לא תבדקו לא תדעו.
- אופטימיזציה למשלוחים:
נתחיל מקרטוני המאסטר. האם אתם מנצלים את גודל הקרטון המקסימאלי שאמזון מרשה לכם? 63 ס״מ בכל צד ו23 ק״ג. לרוב הספק מביא לכם פאקינג ליסט עם רשימה איך הוא ארז לכם ואתם אומרים אוקי ומתקדמים לתשלום. אבל מי אמר שלא ניתן לייעל את האריזה? אולי אפשר להקטין את כמות קרטוני המאסטר למשלוח (ובכך להקטין את נפח השילוח CBM) ולחסוך כסף בשילוח?! אז כל עוד אתם לא חורגים מהמידות והמשקל, אולי שווה שתבקשו מהספק או שתזמינו לבד קרטוני מאסטר חדשים גדולים יותר שתוכלו להכניס עוד כמה יח׳ לשם! תמיד תוכלו להזמין כמות של קרטוני מאסטר גדולה יותר בשביל לשלם חסכוני יותר ולשמור אותם אצל הספק.
שימו לב למדד הIPI – Inventory Performance Index: שנמצא בFBA dashboard שלכם. דו"ח זה מראה את רמת בריאות המלאי שלכם בניגוד. הוא מחשב 4 תתי מדדים: מלאי עודף, מלאי חסר, קצב מכירות ומלאי בעייתי. כנסו לאזור זה ותראו אילו מק״טים אצלכם מושפעים מאיזה מדדי ופעלו בהתאם.
- כמה דוגמאות:
אם יש לכם עודפי מלאים עבורם אתם משלמים עמלות גבוהות כבר. תחשבו האם לא עדיף לכם להוציא את הסחורה ב Removel למחסן חיצוני ולהחזיר אותה כסחורה טריה ללא העמלות האלה? או שאולי תפטרו מהסחורה הזו אם יש לכם את האופציה ל –Amazon Outlet Deals (שיטה מעולה לחסל מלאי בחצי מחיר לתקופה של 14 יום בהם תופיעו בדף העודפים שלא אמזון בו יש טרפיק פסיכי). כמובן שתוכלו לעשות כל מבצע, פרומו או קופון אחר או סתם להוריד מחיר ולחסל מלאי.
לסיכום,
אחד השינויים הגדולים לדעתי שהיו באמזון השנה (2024) היו סביב נושא המלאי. המהפכה שהם עושים בכל הקשור למחסנים שלהם, ההשקה של מחסני AWD, עמלות הפלייסמנט בעת יצירת תכניות השילוח, עליית העמלות ואולי החשוב מכל – היחס של האלגוריתם לרמות המלאי שלכם וההשפעה על המכירות – הם סימנים שכל סלר שרוצה לשרוד באמזון בהצלחה, לגדול ולהצליח, אסור, פשוט אסור לו להתעלם מהם!
חזרה לפתיח שלי, שהוא גם הבאטם ליין – מלאי הוא החמצן של העסק שלנו באמזון. תדאגו שיהיה לכם תמיד מלאי של לפחות חודשיים (רצוי 3) באמזון ותוכלו לחייך כל הדרך אל הבנק! צריכים עזרה במשהו מכל מה שנכתב פה? מוזמנים לבוא לייעוץ, או למהפכה מלאה בעסק שלכם אף לשירות ניהול החשבון המלא שלנו אשר כולל בתוכו כבר את כל ניהול מלאי שצוין לעיל! וזה לא הכל, עם רשת הקשרים שלנו, הספקים הותיקים שאנחנו עובדים איתם, אנחנו יכולים לעזור לכם היום עם אינספקשן, שילוחים מסין ואחסונים בארהב במחירים מנצחים, בהבטחה! אז וולקם ובהצלחה! ☺