אחד הדברים המרתקים באפיון צרכנות הוא לראות את ההבדלים הדוריים וההשפעות שלהם על עולם הקניות. דור האלפא החדש, הולך להיות אפילו מעניין במיוחד. אני נציגת דור הY, דור המילניום, מגדלת בבית שלושה ילדי אלפא. לחשוב עליהם כצרכנים שיכולים להשתמש בכסף ולרכוש בעצמם, נשמע לי רחוק ממני שנות אור. יחד עם זאת, כנראה שהעתיד קרוב יותר משנדמה. כשהתחלתי לאסוף מחקרים על הדור הזה, גיליתי תובנות מאד מאד מעניינות על האופי הצרכני שלהם, כאלו שיכולות גם לשרת מותגים גדולים וקטנים כבר מהיום.
אז בואו נצלול לעניינים
מי אלה דור האלפא?
מדובר בדור שנולד החל מ2010 ויוולד עד 2025. כלומר, כרגע ראשוני הדור נמצאים על סף הגיעם לגיל הנפלא מכל, גיל ההתבגרות.
עוד נתון חשוב על הדור הזה, הוא צפוי להיות הגדול ביותר בהיסטוריה האנושית ולכלול מעל 2 ביליון אנשים. אז… רצוי להכיר אותו בעולם האיקומרס, לא?
כיום מחקרי הצרכנות על הדור הזה נמצאים בתחילתם, אך קיימות כמה הנחות בסיס שדרכן נוכל לאפיין את הדור בהסתכלות על עולם האיקומרס והאונליין.
מאפיינים צרכניים לדור האלפא:
התפוח לא נופל רחוק מהעץ
לפי מחקרים שנעשו באוניברסיטת צפון קרוליינה, נראה שילדי דור האלפא יהיו דומים להוריהם בסגנון המוצרים שירכשו. יתרה מכך, דור האלפא מכונה פעמים רבות גם כדור "מיני-מילניום", כיוון שהם דוגמא מוקטנת של דור המילניום הנוכחי. מדובר בדור של ילדים שמחובר להוריהם יותר מבדורות הקודמים ושהשיח הביתי משתף אותם יותר בבחירות וההחלטות. ההורים של האלפא, בוחרים לרוב את המוצרים הבטוחים, הסביבתיים והאיכותיים ביותר עבור ילדיהם. מדובר במשפחות שמודעות כבר לבריאות וזה חשוב להן גם במוצרי המזון וגם בחומרים מהם עשויים הצעצועים והבגדים של ילדיהם.
על כן, נראה שדור האלפא ישמור על הכללים האלו ברכישות שיעשה. מעניין גם לגלות שדור אלפא ייבחר במותגים שמכיר כבר מהבית. הידעתם למשל שילדים בגיל 3 יודעים לזהות ולהעדיף מותגים שמוכרים להם מהבית? המשמעות היא שחדירה מוקדמת לעולם ההורים, יכולה להיות אטרקטיבית גם לעולם של הדור החדש.
תייגו אותי בסטורי
לא מפתיע לגלות שמדובר בדור שיהיה מחובר מאד לרשתות החברתיות. מחקרים מראים כי כבר כיום , כ-40% מילדי הדור בארה"ב מבלים את רוב זמנם במדיות החברתיות. בנוסף, האינטרקציות החברתיות שלהם מתרחשות יותר אונליין מבאופן פיזי.
להסתובבות המתמדת ברשת יש השפעה גם על תחומי העניין של הדור. זרימת המידע שמגיעה אליהם עם סינון מועט למדי, גורמת לכך שהם מודעים יותר. הם מחוברים יותר לשינויים עולמיים, למשבר האקלים או אירועים מטלטלים אחרים שטורפים את הרשתות (למשל, מגיפת הקורונה שהשפיעה עליהם עמוקות). מעניינים אותם נושאים חברתיים והם מאמינים ביכולת שלהם לשנות ולהשפיע.
אגב לשנות ולהשפיע, זהו מאפיין נוסף שצמח בזכות או בגלל הרשתות החברתיות. בניגוד להוריהם, דור האלפא צורך קצת אחרת את עולם האונליין. הרשתות שהתפתחו בעשור האחרון, כמו טיקטוק, אינסטה או יוטיוב ואפילו משחקי המחשב, דוגמת מיינדקראפט, שינו את התמונה מצרכן שרק מקבל תוכן לצרכן שגם תורם ומייצר בעצמו. דור האלפא הם לא פאסיביים. הם יודעים שבמדיה החברתית הם נמצאים גם כדי לתרום ולתת, ואולי גם להפוך למשפיענים על הדרך.
סרטון משעשע ומעניין על ההשוואה בין הדורות:
אז איך משווקים דור האלפא?
ראשית, לוקחים בחשבון את מה שלמדנו על דור האלפא:
- דור שהולך בעקבות הוריו בסוג המוצרים ואף בחיבור למותג.
- דור שמחובר לנעשה ברמה הגלובלית ומכיר את העולם הרבה יותר ממה שאנחנו הכרנו.
- דור סביבתי חברתי, שיחיה במציאות שבה משבר האקלים הוא נושא מרכזי וקריטי.
- דור שהחיים שלו ברשת החברתית- בה הוא גם צורך וגם מייצר תוכן.
שנית, מתרגמים את המאפיינים לפעילות המסחרית-שיווקית שלנו:
חיבור לעולם ההורים:
חשיפה מוקדמת למותג שלכם ולערכים שלו תוכל ליצור אימפקט חזק גם בעתיד.
חיבור לגלובליזציה:
תהיו אותנטים ושקופים. זה דור חד שמבין בדיוק איך עובדת המערכת ואין מה לנסות לסבן אותו.
איכות הסביבה:
הצרכנים העתידיים האלו הולכים לבחון אתכם ברמה הסביבתית והחברתית (אגב, אני מאד מקווה שהתחזיות צודקות לגבי זה, זה די משמח, לא?), שימרו על האקלים, תזמו מותג שערכי איכות הסביבה משולבים בו. זה יהיה נפלא שיווקית ועוד יותר נפלא לעולם שלנו. אגב, אמזון שיודעים היטב את ההשפעות ההרסניות שלהם על משבר האקלים, מפמפמים לנו שוב ושוב על כך שהם עושים הכל כדי להפוך לחברה שאינה מזהמת. סלחו לי על הצרפתית, אבל אתם חושבים שהסיבה לשינויים שלהם הם איכפתיות לסביבה, או כי איכפת להם מה חושב עליהם הלקוח?
רשתות חברתיות:
כלל הברזל עם דור האלפא הוא האינטרקציה, היכולת לרכוש וגם לייצר תוכן מתוך המוצר. הפכו את עצמכם למותאמים לרשתות החברתיות על ידי יצירת משחק או ממשק שמאפשר אינטרקטיביות עם המותג.
לדוגמא- תוכלו להכין סטיקרים למוצר, ממים משעשעים, האשטגים ייחודיים לכם ועוד חומרים שמחברים בין המוצר ליכולת לשתף אותו אונליין.
היום למשל, דרך פופולרית ליצירת שיטה לשיתוף המוצר ברשת, הוא אתגרי טיקטוק, רחמנא ליצלן. מותגים שונים גילו שאם יבנו אתגר טיקטוק שמשלב את המוצר שלהם בתוכו, זה יכול להפוך לויראלי ולהרים את הרכישות שלו באופן מטורף.
קחו לדוגמא את פרינגלס שהפכו את השיטה לערוץ מכירה מטורף
אציין כאן שאם אתם הולכים על שיטה של אתגרים ומשחקים, בבקשה תעשו משהו שאינו מסוכן או מזיק לבני הנוער האלו, שלא משנה איזה דור הם, הם קלים יותר להשפעה.
לסיכום,
דור האלפא הולך להיות הדור הגדול ביותר שראינו, עם כוח חברתי חזק וחיבור משמעותי לשיתוף החברתי אונליין. אמנם העולם נמצא בראשית המחקר על האנשים האלו, שחלקם עוד ילדים, חלקם עוד לא נולדו, אך כבר ברור שאת כללי המשחק שלהם חשוב להכיר ויפה שעה אחת קודם. למעשה, הפיכתם לצרכנים תהיה מהירה יותר ממה שנדמה לכם והיכולת שלכם כמוכרים להתחבר לעולמם מתחילה כבר כעת. כדי לעשות את זה נכון, אפיינו את המותג שלכם ובצעו את ההתאמות כדי להפוך אותו לרלוונטי לקהל של שני ביליון איש.
נשמח לעזור לכם באפיון ובייעוץ, צרו קשר