2020 הייתה שנה מדהימה עבור אמזון.
המגיפה העניקה לאמזון נתח שוק ונפח מכירות גדול יותר ממה שאפילו ג'ף בזוס יכל לחשוב עליו.
לפי נתוני EMarketer, מעריכים כי אמזון הגדילה את חלקה במכירות המסחר האלקטרוני ב -38% בשנת 2020, לעומת 37.3% בשנת 2019.
מה תביא השנה הבאה לאמזון?
עם יסודות החברה שהפכו חזקים מתמיד, באילו השקעות הם יבחרו בכדי לחזק עוד יותר את עמדתם ולהגן על המודל העסקי שלהם בעתיד? אילו שינויים יכולים להניע שותפים חיצוניים, כמו מוכרי צד ג' ויצרני מותגים? להלן התחזיות של FORBES לגבי ההתפתחות של אמזון בשנת 2021.
-
יכולות ההגשמה של אמזון יתעצמו, בדומה ל- AWS שלה
שנת 2020 הייתה שנה שבה באמת השקיעה ההשקעה הרב-שנתית של אמזון בתשתיות האחסון, השירות והמסירה ללקוח. בעוד שחברות השילוח המרכזיות – UPS, USPS ו- Fedex מצמצמים את ההיצע באופן משמעותי במערכות המסירה שלהם, אמזון שעטה קדימה והתפתחה.
כמובן שהתקופה הביאה איתה גם אתגרים – שמענו על לא מעט מקרים בהם אמזון עשתה בעיות באחזור הזמנות רכש, היו עיכובים משמעותיים בקבלת מלאי במרכזי ההגשמה שלה, ומדי פעם אמזון נאלצה לתת עדיפות למוכרים שממלאים את ההזמנות במקומות אחסון חיצוניים (FBM) במקום להשתמש במערכת של אמזון. יחד עם זאת, בהשוואה למגבלות שיצרו מכשולים לחברות השילוח האחרות, מערכות הלוגיסטיקה של אמזון עמדו באתגר של מפולת ההזמנות המקוונות של שנת 2020.
AWS – Amazon Web Service פותחה בתחילה כדי לפתור מגבלה פנימית באמזון, וברגע שנבנתה התשתית, אמזון יכלה למכור את היכולות האלו לצדדים שלישיים כמו חברות פרטיות וממשל. באופן דומה, אמזון פיתחה את מערכות הלוגיסטיקה שלה כדי לפתור את הבעיות שלה, ויכולה למכור את הכוח הזה לגורמים אחרים.
אמזון כבר שיחקה סביב הנושא הזה, והציעה שילוח רב-ערוצי' למוכרי אמזון שרוצים לשלוח מלאי FBA (שירות האחזון והשילוח של אמזון) ללקוחות שכלל אינם נמצאים באמזון. ככל שהתשתית תתבגר ותתפתח, אמזון תוכל לבצע מהלכים גדולים בתחום. תארו לעצמכם שאמזון תהפוך לספקית העיקרית של פתרונות לניהול מחסנים, ספקית שילוח שכל אדם או חברה יכולים להשתמש בה כדי לשלוח חבילות, וחברה מועדפת עבור שילוח מותגים ישירים לצרכן.
-
ניסויים נוספים עם לייב וידאו וחוויות וירטואליות
אמזון השיקה לראשונה את שיטת הלייב וידאו כהזדמנות לשיווק של מותגים בשנת 2019. אנחנו צופים שתכונת הלייבים של אמזון תשחק תפקיד משמעותי בקניות באינטרנט בהמשך.
איך זה פועל?
מותגים ומשפיענים כאחד, יכולים לעשות 'שידור חי' באמזון באמצעות הפלטפורמה שלה. בסרטונים תוכלו לראות אותם משתפים דברים כמו טיפים באיפור, מכינים מתכונים ומציגים מוצרים שונים.
אנו יכולים לראות מהשוק הסיני לאן צפויות הופעות בשידור חי מסוג זה בארה"ב. בשנת 2019, הקניות מתוך שידורים חיים היוו 9% מסך הכנסותיה של סין במסחר אלקטרוני.
בספטמבר 2020, אמזון השיקה גם את פלטפורמת Experiences שלה, עם שיעורים וירטואליים וסיורים המוצעים בשידור חי אחד על אחד עם הלקוח. במהלך המפגש, מוצעים ללקוח מוצרים שונים כמו מצרכים לשיעור אפייה או מזכרות מהסיור הוירטואלי.
לאמזון יש גם אפשרות למנף עוד יותר את טכנולוגיית החוויה הזו המונעת על ידי בינה מלאכותית (עליה הרחבנו במאמר שלנו – כאן), כדי ליצור דלפקי מכירה וירטואליים, חדרי הלבשה אופנתיים ופריסות וירטואליות של ריהוט לבית. הניסויים של אמזון בחוויות החיים הסוחפות הללו, הם השקעה בעתיד הקניות. נראה הרבה יותר חוויות קניות חיות ויכולת "לנסות לפני שאתה קונה" בהרבה יותר מוצרים לפני סוף 2021.
-
אמזון תאט או אפילו תפסיק את הרחבת המותג הפרטי שלה
מערך המותגים המותגים הפרטיים של אמזון ספג הרבה אש במהלך חקירות הקונגרס השנה. זו דאגה מתמשכת עבור מוכרי וספקי אמזון כי המוצרים שלהם נפגעים ישירות. כמו כן, הם מניחים שאמזון משתמשת בנתוני מכירות ונתוני שרשרת האספקה כדי ליצור מוצרים מתחרים. זו האשמה קשה ומסוכנת עבור אמזון, וסיכויים טובים שהפרסום השלילי והדרישות מצד רשויות ההגבלים העסקיים עלולים להזיק לאמזון יותר מאשר הרווחים הפוטנציאליים בתחום. אז בשנת 2021, יכול מאד להיות שאמזון תשים את האסטרטגיה הזו בצד ותתמקד בדרכים אחרות לשימור לקוחות.
-
יותר תחרות בין המוכרים
אחד הסיפורים הגדולים של 2020 עסק בכך שחברות ענק בארה"ב, כמו תראסיו וחברות ממומנות אחרות, מחפשות לרכוש מותגי מסחר אלקטרוני בהיקף רחב. חברות קטנות עם מידה מסוימת של הצלחה באמזון נאספות בכמויות גדולות על ידי חברות האחזקה האלה, שמשתמשות במקורותיהן בכדי להגביר את היקף הפרסום והמכירות.
יש מבקרים על המודל העסקי הזה, אך העובדה היא שפעילות זו מגבירה את הרמה הכללית בשוק. בשילוב עם מגמה ארוכת טווח של יצרנים בסין שמוכרים ישירות באמזון, התחרות הכוללת באמזון עשויה לגדול בשנת 2021.
-
הגדלת אמזון Fresh
אמזון משתרכת מאחורי כמה מתחרות בפלח קניות מקוון אחד חיוני: סופרמרקט ומוצרי מזון. בשנת 2020, וולמארט המתחרה המרכזית, האיצה את חלקה בקטגוריה זו והותירה את אמזון מאחור.
אבל אמזון רחוקה מלהירדם על ההגה.
באוקטובר השנה אמזון תפסה חלק משמעותי בתחום ההפצה הסיטונאית-ויצרה קיצור דרך לגישה שלה לרשת אספקת מוצרי מכולת. וכך אמזון החלה לפתוח סופרמרקטים משלה גם בשנת 2020.
מרכיב מכריע שחסר לאמזון כרגע הוא שילוב חלק בין פלטפורמות הקניות השונות שלה. חוויית הצרכן מופרעת כשמנסים לעבור בין Amazon.com, Amazon Fresh ו- Prime Now. בעתיד – כנראה ב-2021 – הפלטפורמות הללו יאוחדו בכדי למנוע את הבלבול הנוכחי שחווים הקונים כשמנסים לבנות סל קניות אחיד. האיחוד באופן אידיאלי אמור להתפשט גם למותגים. כיום אמזון פרש פעילה בשוק בארה"ב ובבריטניה, סביר שבקרוב היא תושק גם בשוק הקנדי.
-
הפרסום באמזון ייגדל משמעותית
קחו עובדה שחומקת ממרבית המשווקים הדיגיטליים: אמזון היא פלטפורמת הפרסום השלישית בגודלה, אחרי פייסבוק וגוגל.
בשנת 2021, אנו מאמינים שעסקי הפרסום ימשיכו לצמוח ולהגדיל את הרווחים של אמזון על ידי הצעת שיטות פרסום מתקדמות והזדמנויות מדיה חדשניות למותגים השונים.
אמזון הוסיפה תכונות חדשות לסוג המודעה הממומן בשנת 2020, כאלו הדומות יותר לשיטות הפרסום המסורתיות (מעקב אחר הופעות, מיקוד לפי תחומי עניין וכד) מאשר לפרסום על פי תשלום לקליק. זה פותח הזדמנויות רבות חדשות עבור מותגים מבוססים וסטארטאפים, שיכולים כעת למקד את מוצריהם לקונים באמזון בשלבים מוקדמים יותר של מסע הרכישה.
אמזון עושה דחיפה גדולה בימים אלו לכיוון של הוצאות פרסום למוכרים בפלטפורמה. בשנת 2021, אמזון תשיק הרבה יותר תכונות פרסום שיאפשרו למותגים קטנים יותר למקד לקונים עם פלחי נתונים של צד ראשון, כמו אינטרסים כלליים, הרכב ביתי, קונים קיימים וקונים חדשים למותג. אמזון תשחרר גם אפשרויות יצירתיות יותר, כמו היכולת לפרסם פוסטים, פרסום של תכונות בתוך וידאו לייב ועוד.
בסך הכל, 2020 יצרה כמויות של אתגרים לעבר אמזון שהם ימשיכו להתמודד עמם גם בשנת 2021. אבל אמזון, וכאן הכוח שלה, היא לא אחת שנרדמת בשמירה כשיש מולה הזדמנויות חדשות. בוא בזמן החברה עומלת על שדרוג ומיטוב של מה שכבר עובד.
כך אמזון מגדירה את הרף גבוה יותר ויותר עבור מותגי קמעונאות אחרים, ו- 2021 ידרוש יותר מיקוד וחדשנות עבור כולם, כשאמזון תצעד בראש.