shutterstock_188474453

מסחר מקוון – תעשיית העתיד שמאפשרת לנו לקחת בה חלק

רבות דובר, וממשיכים לדבר על כוחו ההולך והגדל של האיקומרס. כמה שאמזון הענקית הולכת ומשתלטת על עולם הקמעונאות, כמה שהשנה האחרונה של הקורונה הזניקה קדימה באופן מעורר פליאה את המסחר המקוון ופתחה צוהר לעידן ישן-חדש, כזה שהתחיל לעשות גלים כבר, רק שהם ממש אבל ממש התגברו לאחרונה.

כמה התגברו? לפי אתר eMarketer, ב2008 אחוז המכירות באונליין בארה״ב מתוך סך המכירות הקמעונאיות עמד על 3.6% בלבד. לאחר שנים של צמיחה מרשימה והדרגתית, ב2020 אחוז זה הגיע ל14% – פי 4 ב12 שנים. ההשפעות החיוביות בהקשר זה של הקורונה עדיין פה, והצפי ש2021 תסתיים ב15.3% אחוז, אבל מה שבאמת מפליא, זה הצפי ל2025, עוד 4 שנים מהיום אנו צופים ל23.5%, כמעט רבע מכל הסחר בארה״ב – פשוט מטורף.

מי שמתפקדת כהקטר הבלתי מעורער של הרכבת הדוהרת של האיקומרס הן האמריקאי אבל גם הכלל עולמי, היא ללא ספק אמזון אשר חולשת נכון להיום על קצת יותר מ40% מכלל הסחר המקוון בארה״ב. למרות הניסיונות של וולמרט וטרטגט לתת פייט, למרות ההתחזקות הפנומנאלית של שופיפיי וההצהרה שלהם על הקמת מחסנים גם כן, הפערים כל כך גדולים שלא בטוח שתקום לה מתחרה ראויה לאמזון בשנים הקרובות אם בכלל. אחרי אמזון, משתרכת לה וולמרט במקום השני עם קצת יותר מ7% נתח שוק ובמקום השלישי עומדת לה איביי, הווטרנית העקשנית עם 4.3%. אגב, המקום הרביעי יפתיע רבים, עם 3.8% מופיעה לה שם לא אחרת מאשר אפל, שהיא המותג היחיד בטופ 10 בעוד השאר הם מרקטפלייסים.

לפי תחזית עדכנית של J.P. Morgan, אמזון גם תעקוף את וולמרט כהקמעונאית הגדולה ביותר בארה״ב ב2022. התואר הזה עתיד ליינתן לאמזון תודות לכניסתה האגרסיבית לשווקים חדשים כמו מצרכי המזון, תרופות וביגוד, אך גם לקפיצה המשמעותית שהיא עשתה ב2020 מבחינת מנויי הפריים שלה שחצה לא מזמן את רף ה200 מיליון, לשם המחשה, בתחילת 2020 נתון זה עמד על 150 מיליון. נתון מדהים אחרון לקפיצה של אמזון היא 7 מיליארד החבילות אותן היא עתידה לשלח ב2021, מה שהופך אותה למשלחת הגדולה ביותר בארה״ב אחרי UPS (6 מיליארד חבילות).

אומנם את רוב הרווחיות של אמזון היא עושה מהמוצרים שהיא מוכרת בעצמה, היא עדיין נשענת בחוזקה על המוכרי צד ג׳ שלה, הסוחרים או הסלרים כפי שנהוג לכנותם, אשר מהווים יותר מחצי (55%) מהמכירות בפלטפורמת אמזון נכון לתחילת 2021.

שימו לב לצמיחה המרשימה של אותם סוחרים ב3 השנים האחרונות בכל השווקים של אמזון בעולם. מ160 מיליארד דולר במכירות ב2018, לכמעט כפול – 300 מיליארד דולר ב2020.

אין ספק, שמיליוני הסוחרים באמזון (כ3 מיליון) הם נדבך חשוב מאד לאמזון ואין צפי שאמזון יפגעו במעמדם או בכושר ההכנסה הגבוהה שהם מייצרים לה. נכון, אמזון מקשיחה את החוקים אצלה בבית מדי שנה ולמכור באמזון נהיה מקצוע שיש ללמוד אליו ולצבור בו ניסיון כמו כל מקצוע אחר, אבל אלו יותר בשורות מעולות מאשר שליליות מבחינתי. אמזון הולכת ונהיית פלטפורמה אשר רק הרציניים שנכנסים אליה – ישרדו, מכל הבחינות אגב, מקצועית, כלכלית, נפשית וחוקית.

קולות הרקע אשר טוענים שאמזון הינה משחקת פייר, שהיא אגרסור שמקשה על הסלרים, גונב דאטה ומנצל לטובתו ועוד שלל האשמות פיקנטיות, לא לא נכונות, אבל בשטח אמזון מוכיחה משנה לשנה כי היא פועלת נמרצות להגדיל את המכירות של מוכרי צד ג׳. באופן מסוים, אמזון אומרת לסוחריה, ״אני רצה קדימה, מפתחת לכם עוד ועוד פיצ׳רים ודרכים לעשות כסף אצלי, אני משדרת באופן ברור לאיזה כיוון אני הולכת (מותגים לדוג׳), מי שישחק לפי הספר שלי, הצלחתו תלויה רק בו״.

יחד עם ההזדמנות הגדולה והפריחה של האיקומרס בשנה אחרונה, צצו להם גם אתגרים חדשים אשר עתידים להיות ממש משני משחק מבחינת כל הצדדים. לדוגמא, שרשרת האספקה ועולם הלוגיסטיקה אשר חווה משבר שעוד לא נראה כמותו. הביקושים לייצור ושילוח סחורות מסין הרקיעו שחקים, פקקי ענק באוקיאנוסים, קשיי תפקוד בנמלים ועומס חסר תקדים של חברות השילוח בתוך ארה״ב הובילו אותנו, הסוחרים באמזון, לחשב מסלול מחדש בכל הקשור להתנהלות לוגיסטית. לעניות דעתי, זה יהיה האתגר המרכזי לתעשייה שלנו בשנה-שנתיים הקרובות, ומי שידע לתכנן אסטרטגית את מהלכיו צפוי למצב את עצמו בקדמת התחרות באמזון.

אבל כמו בכל אירוע חריג, יש כבר מי שפועל לשפר את המצב ולהגיב לביקושים. קבוצת הספנות CMA    CGM  לדוג׳, הודיעה על הקמתן של 22 אוניות מכולה חדשות בסין ומארסק מתכננת להשקיע 3 מיליארד דולר ביכולות הובלה ימית בשנתיים הקרובות. הדבר זהה ליכולת שלנו הסוחרים באמזון לזהות במשבר גם הזדמנות. הביקוש לצריכה מקוונת עובר מהפכה של ממש, החדירה שלה למודעות הצרכנים בכל העולם ובארה״ב בפרט היא הסממן המובהק ביותר שתעשיית האיקומרס רק תלך ותפרח.

לכן, ״קשה״ זה לא בהכרח בלתי אפשרי, נהפכו, האבולוציה המואצת והמדהימה שהיה לי חשוב להציגה במאמר זה, מוצגת בתפארתה ממש אל מול עינינו בימים אלו לא רק בזכות הצמיחה הפנומנאלית של התעשייה ואמזון, אך גם תודות לכניסתם של הכסף והמשקיעים המוסדיים, גופי המימון והמינוף שצצים להם בכל עבר, הביקוש ההיסטרי למותגי אמזון מוצלחים וביסוס המסחר המקוון באמזון כמקצוע וביזנס לכל דבר. כל אלו הם איתותים מבורכים ומעודדים לכל יזם איקומרס מתחיל או ותיק נכון לאמצע 2021.

גיא חרץ,

מנכ״ל ובעלים שותף, RPGECOM

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים

רוצים להישאר מעודכנים?
השאירו את המייל שלכם ונשמח לעדכן אתכם!

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך

רגע לפני שיוצאים...

קהילת הפייסבוק המדהימה שלנו מזמינה אותך להנות מטיפים שווים,
מאמרים וכתבות על אמזון בעברית וכל העדכונים הכי חמים!

Contact Us

דילוג לתוכן